Welke verzekering?

Aansprakelijkheidsverzekering

  • Tijdens een borrel stoot u een glas om. Een van uw gasten snijdt zich lelijk aan de scherven. De wond moet zelfs worden gehecht.
  • Uw zoon heeft een vriendje te logeren en het vriendje valt tijdens het stoeien van de trap. Vul zelf maar in wat de schade is.
  • Bij het snoeien van de struiken beschadigt u het tuinhuisje van de buren. Dat kan best zonder rijdende rechter worden opgelost, maar toch.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan iedereen overkomen. Ook u! U kunt aansprakelijk worden gesteld voor schade en letsel. Dat kan enorm in de papieren lopen, zeker als er iemand letsel oploopt. Daarom heeft u een Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) nodig. Deze verzekering dekt u voor schade die u of een gezinslid veroorzaakt bij iemand anders.

Inboedelverzekering
Brand, lekkage en inbraak kunnen grote schade aanrichten bij uw inboedel. Met een goede inboedelverzekering heeft u veel minder zorgen na zo´n afschuwelijke ervaring.

Wat is een inboedel precies?

Uw inboedel, dat zijn alle roerende zaken die tot uw huishouding behoren. De meubels bijvoorbeeld, de televisie, uw kleding en uw huishoudelijke apparatuur. Ook uw fiets en zonwering maken deel uit van de inboedel. Geld en kostbaarheden niet, maar die kunnen vaak gedeeltelijk worden meeverzekerd.

Natuurrampen en calamiteiten uitgesloten

Schade die het gevolg is van een aardbeving, vulkanische uitbarsting, atoomkernreactie, overstroming of oorlog is altijd uitgesloten van een inboedelverzekering.

Uw inboedel heeft vaak een hogere waarde dan u denkt. Het is altijd zinvol om foto’s te maken van kostbare dingen, zoals kunstwerken en sieraden. Maar let op, kostbaarheden kunnen tot een bepaald maximum worden meeverzekerd. Het maximum bedrag hangt uiteraard van de verzekeraar af. Zijn uw kostbaarheden meer waard dan dat maximum? Dan is een kostbaarhedenverzekering het overwegen waard. Een inboedelverzekering kan met verschillende aanvullende dekkingen worden uitgebreid. Finesse Adviesgroep adviseert u graag.

Opstalverzekering
Een opstalverzekering is er voor de vaste delen van uw huis. Het gebouw zelf, de aangebouwde serre, de schuur of garage. Deze verzekering is verplicht voor iedereen die een koopwoning met hypotheek heeft. Een opstalverzekering is bedoeld voor schades die ontstaan door onverwachte gebeurtenissen, zoals brand, storm of blikseminslag.

Let op: de opstalverzekering moet ingaan op de dag dat de woning wordt opgeleverd.

Rechtsbijstandverzekering

  • U zit midden in een verbouwing en merkt dat de aannemer zijn afspraken niet nakomt.
  • Na een botsing heeft de bestuurder van de andere auto toegegeven dat hij fout zat, maar twee dagen later stelt hij u ineens aansprakelijk.
  • Uw buren slopen zonder overleg de schutting en zetten er een spuuglelijke coniferenhaag voor in de plaats.

Drie situaties die helaas vaak voorkomen. Hoe pakt u ze aan? Hoe haalt u uw recht?

Heeft u juridisch advies nodig, of rechtshulp, dan is een rechtsbijstandverzekering een uitkomst. Uw rechtsbijstandsverzekeraar luistert naar uw verhaal en gaat op zoek naar een oplossing. U hoeft zich geen zorgen te maken over een gang naar de rechter of een dagvaarding – met een goede rechtsbijstandverzekering bent u gedekt voor de kosten.

Overlijdensrisicoverzekering

Met een overlijdensrisicoverzekering bent u verzekerd voor het geval dat u voor een bepaalde datum overlijdt. Klinkt dat raar? Misschien wel, maar deze verzekering is er vooral voor uw nabestaanden. Dankzij de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering kunnen zij bijvoorbeeld de hypotheek gedeeltelijk aflossen en in de woning blijven wonen. 

Veel hypotheekverstrekkers eisen dat u uw hypotheek koppelt aan een overlijdensrisicoverzekering. Alleen als u zo’n verzekering neemt, kunt u bij hen een hypotheek krijgen.

Voor nieuwe hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) hoeft sinds 1 januari 2018 vaak geen overlijdensrisicoverzekering meer te worden afgesloten. Maar let op, dit geldt alleen voor nieuwe hypotheken. Als u al een hypotheek heeft lopen, kunt u niet ineens uw overlijdensrisicoverzekering opzeggen. Bovendien houden sommige geldverstrekkers nog vast aan de eis van een overlijdensrisicoverzekering bij hypotheken met NHG.

Personenautoverzekering
Geen enkele auto mag in Nederland onverzekerd de weg op. Iedere autobezitter is verplicht om in ieder geval een WA-verzekering te hebben. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Met een WA-verzekering bent u verzekerd voor schade aan anderen, bijvoorbeeld doordat u bij het wegrijden van een parkeerplaats een andere auto beschadigt.

Allriskverzekering of WA-casco

Afhankelijk van de waarde en leeftijd van uw auto kunt u een verzekering afsluiten voor diefstal, brand of storm. Heeft u een fonkelnieuwe auto, dan wilt u waarschijnlijk een allriskverzekering die alle schade aan uw auto dekt. Rijdt u in een auto die al 350.000 kilometer op de teller heeft staan, dan kiest u misschien liever voor een WA-cascoverzekering.

Rijdt u een aantal jaren zonder schade, dan bouwt u een no-claim bonus op. De verzekeraar beloont uw schadevrije jaren met korting op de premie. De verschillen tussen verzekeraars en verzekeringen zijn vaak groot. We helpen u graag bij het uitzoeken van de verzekering die voor uw situatie het gunstigst is.

Ongevallen inzittendenverzekering
Bent u veel onderweg? Heeft u vaak passagiers in de auto? Dan is een ongevallen inzittendenverzekering geen overbodige luxe. U kunt zo’n verzekering afsluiten voor uzelf als bestuurder en/of voor uw passagiers. Deze verzekering is gericht op letsel, invaliditeit en overlijden van u en/of uw passagiers.

Ook hier is het belangrijk een goede vergelijking te maken van de beschikbare verzekeringen. Ze zijn er werkelijk in alle soorten en maten. Finesse Adviesgroep let op de kleinste details en adviseert u graag.

Schade inzittendenverzekering
Inderdaad, deze verzekering is voor de schade die u en/of uw passagiers oplopen door een verkeersongeluk met de auto. Voorbeelden van schade zijn beschadigde bagage, tassen of kleding door een verkeersongeval. Deze verzekering dekt ook vervolgschade: dat is schade die niet direct het gevolg is van het ongeluk. Bijvoorbeeld: door het ongeluk is er een tas stukgegaan. In die tas zit een camera die stukgaat doordat er regenwater in de kapotte tas stroomt.

Let op: bij sommige verzekeraars valt ook letselschade onder de schade inzittendenverzekering. Bekijk goed wat er wel en niet onder de dekking valt bij het vergelijken van verzekeringen.

Motorverzekering
Voor een motor geldt dezelfde verplichting om een verzekering te hebben als voor een auto. U moet minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsdekking verzekeren. Met een WA-verzekering bent u verzekerd tegen schade die u veroorzaakt bij iemand anders. Veroorzaakt u een ongeval, dan betaalt uw verzekeraar de schade aan de tegenpartij. Maar is uw eigen motor ook beschadigd, dan zijn die kosten voor uw eigen rekening. En dat kan een kostbare grap zijn, vooral als uw motor nieuw of bijna nieuw is. Daarom kunt u kiezen voor een meer uitgebreide dekking, zoals een WA + Beperkt Cascodekking of een WA + Volledig Cascodekking. 

Ook bij motorverzekeringen worden schadevrije jaren beloond met korting op de verzekeringspremie.

Bestelautoverzekering
Voor een bestelauto geldt dezelfde verplichting om een verzekering te hebben als voor een personenauto. Opnieuw moet u minimaal WA verzekerd zijn. Maar hoe zit het eigenlijk met zakelijk en privé rijden?

Zakelijk rijden – privé rijden

Woon-werkverkeer, oftewel naar uw werk rijden en weer terug, wordt gezien als privégebruik van uw auto. Ook als u de auto een enkele keer zakelijk gebruikt, bijvoorbeeld om naar een congres te gaan, kunt u bij het afsluiten van een autoverzekering aangeven dat u privé rijdt.

Gebruikt u de bestelauto voor uw bedrijf of rijdt u in een bestelauto van de zaak? Dan moet u hem zakelijk verzekeren. Dat is belangrijk, want een particuliere autoverzekering geeft niet altijd de juiste dekking. De volgende activiteiten horen bij zakelijk gebruik:

  • betaald personenvervoer
  • goederenvervoer
  • koeriersdiensten
  • rijschool 
  • garage
  • leasebedrijf

Bij het afsluiten van een verzekering voor uw bestelwagen kunt u kiezen tussen WA, beperkt casco en volledig casco (allriskverzekering).

Verkeersrechtsbijstandverzekering
Als u betrokken raakt bij een verkeersongeluk, en vooral als daarbij gewonden vallen, kunt u de hulp van een juridisch specialist goed gebruiken. Een verkeersrechtsbijstandverzekering is dan ideaal. De verkeersrechtsbijstandverzekering is de meest uitgebreide aanvulling op uw autoverzekering. Zit u veel op de weg? Dan is deze verzekering het overwegen waard.

U krijgt juridische bijstand bij het verhalen van alle schade die u met uw auto kunt oplopen. Maar ook als voetganger of fietser!

De verkeersrechtsbijstandverzekering kan een uitkomst zijn, maar een kritische noot is op zijn plaats. Heeft u al een rechtsbijstandverzekering die ook dekking biedt voor in het verkeer? Dan voegt deze aanvulling niet zo veel toe. En overweegt u deze verzekering, maar wilt u ook juridische hulp in allerlei andere situaties, kies dan een goede rechtsbijstandsverzekering met verkeersdekking. Bij Finesse Adviesgroep informeren we u tot in detail.

Brommerverzekering
Als eigenaar van een brommer of scooter geldt voor u dezelfde verplichting als voor een autobezitter: u moet uw brommer in elk geval WA verzekeren. Op een brommer bent u snel en wendbaar, maar ook kwetsbaar in het verkeer.

Gelukkig zijn ook brommerverzekeringen uit te breiden met een beperkt casco verzekering of een volledig casco verzekering (allriskverzekering).

Met een WA-verzekering bent u gedekt voor schade aan anderen. Niet voor schade aan uw eigen brommer of scooter. Daarvoor kunt u een allriskverzekering afsluiten.

Fietsverzekering
Elk jaar doen 100.000 Nederlanders aangifte van een gestolen fiets. En dan te bedenken dat de meeste mensen niet eens de moeite nemen om aangifte te doen. Het werkelijke aantal fietsdiefstallen ligt dus vele malen hoger.

Het is niet verplicht om uw fiets te verzekeren tegen diefstal of schade. Heeft u een erg dure fiets gekocht? Bijvoorbeeld een e-bike? Dan kan het toch verstandig zijn om een fietsverzekering te nemen. Er zijn diverse varianten. Finesse Adviesgroep vertelt u er alles over.

Reisverzekering
Vakantieliefhebbers weten het vast al: een reisverzekering is altijd een goed idee. Het zal u maar gebeuren dat uw bagage wordt gestolen, dat u een ongeluk krijgt of dat uw fototoestel in het zwembad valt. Behalve diefstal dekt uw reisverzekering ook onvoorziene kosten. Reist u veel? Kies dan voor een doorlopende reisverzekering. Gaat u niet zo vaak op reis, dan past een kortlopende reisverzekering voor een bepaalde periode misschien beter bij u. Ook zijn er allerlei aanvullende dekkingen voor extreme sporten, wintersport en dergelijke. Een reisverzekering is niet hetzelfde als een annuleringsverzekering!

Annuleringsverzekering
Soms gebeurt er iets waardoor uw geplande reis niet kan doorgaan. Of u zit ergens van uw vakantie te genieten en moet onverwacht eerder naar huis. Voor dit soort onvoorziene omstandigheden kunt u een annuleringsverzekering afsluiten. Bij elke reis die u boekt, kunt u meteen zo’n annuleringsverzekering afsluiten. Maar let op, want niet alle gebeurtenissen zijn gedekt. Laat u goed voorlichten over de kleine lettertjes!

Caravanverzekering
Bent u een kampeerliefhebber? En heeft u geïnvesteerd in uw eigen caravan, stacaravan of vouwwagen? Dan wilt u vast niet onverzekerd op reis. Met een goede caravanverzekering kunt u met een gerust hart op weg. De voortent of luifel is automatisch meeverzekerd. Er bestaat een nieuwwaarderegeling voor caravanverzekeringen. Daar vertellen we u graag alles over.

Pleziervaartuigverzekering
Een pleziervaartuigverzekering is er voor schepen, boten en jachten die speciaal bestemd zijn voor sport en recreatie. Dit zijn zeer kostbare bezittingen, en het is dan ook verstandig om uw boot goed te verzekeren. Bijvoorbeeld voor averij of hulp bij wegslepen als u bent vastgelopen. Afhankelijk van de manier waarop u uw pleziervaartuig gebruikt, zijn er pleziervaartuigverzekeringen in alle soorten en maten. Wij regelen een passende verzekering voor u. Tot in detail.

Levensverzekering
De stap om een levensverzekering af te sluiten, wordt meestal gezet als mensen een huis kopen. Sommige hypotheekverstrekkers eisen dat u een levensverzekering neemt. Ze willen namelijk zeker weten dat de hypotheek óók wordt afbetaald als u overlijdt. We spreken in dit geval van een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering moet vaak worden verpand aan de hypotheekverstrekker. De uitkering bij overlijden gaat dan rechtstreeks naar de hypotheekverstrekker. 

Aan het eind van de looptijd van de levensverzekering is de hypotheek geheel of gedeeltelijk afgelost. Daardoor gaan uw financiële lasten behoorlijk omlaag.
Een levensverzekering wordt ook wel gebruikt als aanvulling op pensioen en AOW. Als u of uw partner overlijdt, keert de overlijdensrisicoverzekering uit.

Werkloosheid- en arbeidsongeschiktheidsverzekering
U bent natuurlijk kerngezond en heeft een goede baan. Arbeidsongeschiktheid? Werkloosheid? Ver van uw bed. Helaas zijn dit situaties die iedereen kunnen overkomen. En als u inderdaad arbeidsongeschikt raakt of uw baan verliest, kunt u financieel in de knel komen. Daar zijn deze verzekeringen voor bedoeld.

Uitvaartverzekering
Onze eigen dood is iets waar we liever niet te veel aandacht aan besteden. Toch is het onvermijdelijk dat we er allemaal mee te maken krijgen. En waarom zou u het eigenlijk niet nu al regelen? Daarmee bespaart u uw nabestaanden heel wat kopzorgen. Een uitvaartverzekering biedt uitkomst. U legt uw persoonlijke wensen vast, de kosten van de uitvaart zijn geheel of gedeeltelijk gedekt en er is professionele begeleiding bij de uitvaart.

Het is zeker niet altijd nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Als er voldoende financiële middelen zijn om een uitvaart te betalen, bijvoorbeeld in de vorm van spaargeld, kunt u uw wensen ook gewoon met familie en vrienden bespreken. Maar als dat niet het geval is, kan een uitvaartverzekering zinvol zijn. Bovendien heeft u mogelijk fiscaal voordeel als u een uitvaartverzekering afsluit: het kan zijn dat de premies aftrekbaar zijn.